Start met SprintPlus

Aan welke voorwaarden moet mijn laptop of pc voldoen?

De minimale systeemeisen van SprintPlus zijn:

• 300 Mhz processor of hoger
  • 512 MB RAM of meer
  • 500 MB beschikbare schijfruimte
  • geluidskaart
  • Microsoft Windows 7 of hoger
  • Microsoft Word 2007 (enkel 32 bits) of hoger als je de SprintPlus-werkbalk wil gebruiken op SprintoPlus USB-stick

De volgende besturingssystemen worden volledig ondersteund:

• Windows 7
  • Windows 8
  • Windows 8.1
  • Windows 10

De volgende besturingssystemen worden niet of onrechtstreeks ondersteund:

Werkt SprintPlus op Mac/Apple?

Op dit moment kan SprintPlus enkel worden gebruikt op Microsoft Windows compatibele computers, waarvoor het werd ontwikkeld. Er is geen versie beschikbaar die voor Apple/Mac werd ontwikkeld.

Er zijn echter wel mogelijkheden om SprintPlus op een Apple computer te gebruiken met behulp van een programma dat Microsoft Windows programma's ondersteunt. Parallels is hiervan een voorbeeld (http://www.parallels.com/eu/). Een andere mogelijkheid bestaat erin een Apple computer met Intel processor op te starten in een Microsoft Windows omgeving, via de Boot Camp methode (http://www.apple.com/support/bootcamp/).

SprintPlus op een tablet?

SprintPlus werkt op tablets die gebruik maken van Microsoft Windows met bureaubladomgeving. SprintPlus kan helaas (nog) niet worden gebruikt op iPads, Android tablets of Chromebooks.

Worden ondersteund:

• tablets met Windows 7
  • tablets met Windows 8
  • tablets met Windows 8.1
  • tablets met Windows 10

Worden niet ondersteund:

• tablets met Windows 8 RT
  • Chromebooks
  • tablets met Android
  • iPads
SprintPlus pdf-bestand openen zonder licentie?

Dat kan! Hiervoor kun je gebruik maken van de gratis Sprint Viewer. Je kan de bestanden zelfs voorbereiden en verbeteren met de Sprint Viewer, ideaal voor leerkrachten.

Let op: je opent je Sprint Viewer en nadien kan je de Sprintpdf's openen vanuit "Bestand" > "Bestand openen" > kies je document.

Hoe helpt voorleessoftware jou?

SprintPlus is geen ‘geneesmiddel' maar een hulpmiddel. Het inzetten van software bij leerproblemen zoals dyslexie biedt een ondersteuning op verschillende gebieden: leren lezen en sneller lezen, spellen en schrijven, structureren en vlotter studeren.

SprintPlus kan ingezet worden bij jonge kinderen om te remediëren en te oefenen. Je kunt er teksten of lessen mee voorbereiden. SprintPlus kan ook gebruikt worden bij het aanleren van vreemde talen. In secundair en hoger onderwijs is het een handig hulpmiddel bij het studeren. Ook volwassenen met leesproblemen kunnen er veel baat bij hebben.

>> Lees meer

Waar vind ik mijn serienummer terug?

Het serienummer van SprintPlus vind je onder de vorm SPRXXXXX terug onder het tabblad Bestand > Info van SprintPlus indien je SprintPlus 2 hebt. Heb je SprintPlus 3? Ga dan naar "Help" in je werkbalk en klik op "Info". Het staat ook vermeld op jouw SprintoPlus-stick of HASP-sleutel en op de doos waarin het pakket werd geleverd. Gelieve steeds je serienummer(s) te vermelden wanneer je contact met ons opneemt.

Indien je een bestelling plaatst voor een upgrade of SprintOCR, kan je je serienummer(s) invullen in je winkelwagen (zie veld "serienummer"). Gaat het om meerdere upgrades, dan kan je de verschillende serienummers (gescheiden met een komma) vermelden.

Op hoeveel toestellen kan ik SprintPlus installeren?
  • De (vaste) weblicentie kan je installeren op een onbeperkt aantal toestellen (pc's, laptops of Windows tablets). Je kan op 3 toestellen tegelijk werken.
  • De vaste installatie (geïnstalleerd via dvd) kan worden geactiveerd op twee pc's of laptops. Deze twee licenties zijn voor eenzelfde gebruiker bestemd.
  • SprintoPlus op USB-stick kan op eender welke pc of laptop worden gebruikt, waar en wanneer je maar wil. Het programma hoeft niet te worden geïnstalleerd.
  • Een schoolpakket (installatie via dvd) kan op 5 pc's of laptops worden geactiveerd. De 5 installaties moeten binnen eenzelfde school of scholengroep worden gebruikt.
  • Het SprintoPlus schoolpakket bevat 5 sticks. Deze sticks mogen binnen eenzelfde school of scholengroep worden gebruikt en zijn niet bestemd voor doorverkoop.
  • Met een netwerkversie kunnen meerdere gebruikers gelijktijdig met SprintPlus werken op elke pc of laptop van het netwerk. De netwerksleutel (dongle) houdt bij hoeveel gebruikers gelijktijdig SprintPlus kunnen opstarten.
Hoe installeer ik de netwerkversie?

De handleiding van de netwerkinstallatie van SprintPlus kan worden gedownload via volgende link: handleiding netwerkinstallatie.pdf

Om SprintPlus in één keer op alle clients te installeren kan bijvoorbeeld PsExec worden gebruikt.

1. Maak op de server een map en kopieer hierin de inhoud van de Sprint CD.
  2. Deel deze map in het netwerk en zorg ervoor dat de gebruiker van het script toegang heeft tot deze map.
  3. Voer het volgende commando uit: "psexec \naamvancomputer -u user -p wachtwoord servermapnaamsetup.exe /verysilent". De installatie wordt nu op de achtergrond gestart.
  • In plaats van \naamcomputer kan ook @computerlijst.txt ook worden opgegeven. Zorg er dan voor dat het bestand computerlijst.txt naast PsExec staat, met daarin de namen van de computers waarop SprintPlus moet worden geïnstalleerd.
  • Als SprintPlus op alle pc's in het domein mag worden geïnstalleerd, geef dan * in plaats van naamvancomputer op.
Handleiding

Download de handleiding hier:

Zoek je de handleiding van een oudere versie? Je kan alle handleidingen hier vinden.

Hoe kan ik alles horen wat ik typ?

Je moet deze optie aanvinken bij de spraakinstellingen.

1. Klik onder het tabblad Start op "Instellingen" > "Spraak". Het venster Spraakinstellingen verschijnt op het scherm.
  2. Vink een optie aan bij "Spreken tijdens typen".
    Indien SprintPlus ook moet voorlezen tijdens het typen in andere programma's, activeer dan de Sprinter-leesknop en klik met de rechtermuisknop op het paarse vierkant dat verschijnt op je scherm. In het submenu klik je op "Instellingen" en daar vink je "Spreken tijdens typen in alle programma's" aan.
  3. SprintPlus moet voor deze optie steeds opgestart zijn. Als SprintPlus niet actief is, zal het spreken tijdens typen niet werken!

Bekijk ons instructiefilmpje over hoe je een pdf kan laten voorlezen.

Hoe laat ik teksten voorlezen op internet?

Je kan teksten op het internet laten voorlezen met de Sprinter-leesknop. Let op, SprintPlus moet actief zijn om met de Sprinter leesknop te kunnen werken.

1. Ga bij het tabblad Start van SprintPlus naar "Extra" > "Sprinter" of klik het SprintPlus icoontje in de rechterbenedenhoek van het scherm (naast de klok) met de rechtermuisknop en vink daar "Sprinter" aan.
Een paarse knop (= de Sprinter-leesknop) verschijnt op het scherm.
2. Selecteer het stuk tekst dat je wil lezen.
3. Klik op de Sprinter-leesknop. De leesknop verandert in een stopknop tijdens het lezen. Klik er op om het lezen te stoppen.

Wil je het formaat van de leesknop, de voorleestaal en de leessnelheid aanpassen? Klik met de rechtermuisknop op de Sprinter-leesknop en duid een optie naar keuze aan in het menu.

Bekijk ons Sprinter-leesknop instructiefilmpje.

Hoe laat ik tekst op papier voorlezen?

Je kan je papieren documenten voorleesbaar maken met OCR (Optical Character Recognition), met andere woorden tekstherkenning.

Het scannen van een document kan vergeleken worden met het maken van een foto van een document. De computer kan hierin nog geen tekst aflezen. Via OCR- software wordt de tekst in de afbeelding herkend en wordt het ingescande document omgezet naar een bestand met digitale tekst. Bekijk ons instructiefilmpje.

Wat heb ik nodig om een document in te scannen?

Naast een scanner heeft u ook OCR-software nodig. De meeste scanners worden geleverd met OCR software. SprintPlus kan uitgebreid worden met SprintOCR.

Kan ik onderdelen desactiveren tijdens toetsen of examens?

Het is mogelijk om volgende functies uit te schakelen:

• Skippy woordvoorspelling,
  • de spellingscontrole,
  • de (optionele) Van Dale woordenboeken.

Je gaat hiervoor naar het tabblad "Bestand" > "Rechten". Je kunt hiervoor ook eenvoudig een wachtwoord instellen. Herstart alle onderdelen van SprintPlus zodat de aanpassingen volledig van kracht worden. Bij een SprintoPlus USB-stick gelden de aanpassingen voor de stick, bij een vaste installatie voor het toestel.

Hoe maak ik een eigen SprintPlus-stick?

Wanneer je een SprintPlus weblicentie of jaarabonnement hebt, kan je je eigen SprintPlus-stick maken. Zo heb je zowel de voordelen van de weblicentie, als van een versie op USB-stick.

Bekijk hier hoe je makkelijk je eigen SprintPlus-stick maakt.

Uitbreiden met de OCR-module?

De OCR-module is een betalende optie die bij Jabbla kan worden besteld. Na de aankoop kun je deze installeren:

1. Zorg ervoor dat SprintPlus volledig is afgesloten: sluit Microsoft Word, alle SprintPlus-onderdelen en het SprintPlus-icoontje (groen bolletje met tekstballon) in het systeemvak van Windows. Gebruik je een SprintoPlus-stick, sluit dan ook het andere SprintPlus-icoontje (groen bolletje met USB-stick) in het systeemvak en ga na of SprintoPlus niet meer is geopend in de Verkenner.
  2. Download en installeer de recentste update van SprintPlus.
  3. Download en installeer de recentste versie van de OCR-module.
  4. Heractiveer de licentie van SprintPlus. Gebruik je SprintoPlus, een HASP-sleutel of netwerk, dan kan dit via deze activatiepagina. Gebruik je een vaste installatie, dan dien je de licentie via het "licentiebeheer" te verwijderen en opnieuw te activeren. Hoe je dit doet, lees je hier

Je kan deze module ook steeds achteraf bijbestellen. Vermeld in dat geval steeds jouw serienummer van SprintPlus bij je bestelling.

Betaalmethoden

Via onze webshop kan je betalen met CreditCard, Bancontact / Maestro of Ideal (Nederland). Vooraf betalen via overschrijving kan ook. Zakelijke klanten of scholen die op factuur wensen te bestelllen, kunnen hun bestelling doormailen naar info@jabbla.com.

Visuele snelstarter

Start SprintPlus zelfstandig op thuis of op school. Print de snelstarter en volg de stappen om SprintPlus te openen: