SprintPlus: 15 jaar voorleessoftware
We wensen jullie een fantastisch nieuw jaar! In onze geschiedenisboeken staat 2019 nu al aangestipt als memorabel jaar. We ontwikkelden sinds enkele decennia spraaktechnologie wanneer we plots, in 2004, de vraag kregen van een gebruiker of onze technologie ook ingezet kon worden voor dyslexie. Om onze software toe te spitsen op spelling- en schrijfproblemen zijn we een nauwe samenwerking aangegaan met Eureka Onderwijs, expert op gebied van leerstoornissen. Het ontstaan van SprintPlus.
Doorheen de jaren hebben we onze voorleessoftware steeds kunnen verrijken en SprintPlussers steeds beter kunnen ondersteunen. Dankzij jullie vragen, jullie keuzes en jullie feedback blijven we groeien, zelfs 15 jaar later.
Een heel (feest)jaar lang richten we daarom graag de spotlight op onze straffe Sprinters en hun verhalen.
SprintPlus heeft mij geholpen om alle 'platte' teksten van mijn hogere studies te kunnen begrijpen, zoals sociologie, orthopedagogiek.
Ook heeft het mijn kijk op de wereld veranderd. Namelijk dat ik niet alleen ben en alles vanuit een andere hoek bekijk. Niet van a naar b, maar van z naar a en terug. Ik kreeg meer zelfvertrouwen door mijn studies op mijn manier te kunnen afmaken.
Nu ben ik een creatieve geest op de werkvloer tussen de ouderen met dementie en haal ik mijn gitaar en zotte streken uit met hen.
- L.K.
Infosessies & opleidingen in 2019
Er zijn nieuwe opleidingen en infosessies gepland voor SprintPlus. Schrijf je hier in voor de opleidingen of voor één van de (gratis) provinciale infosessies.
Save the date: donderdag 21 maart 2019
Op donderdagnamiddag 21 maart 2019 organiseren we een SprintPlus inspiratienamiddag in zaal Ned Kahn, Zebrastraat, Gent. Van 13u00 tot 16u30 bespreken we met welke drempels je geconfronteerd wordt om SprintPlus te kunnen gebruiken en hoe je die kan verlagen. Het programma en de officiële uitnodiging volgen nog, maar stip deze dag alvast aan in jullie agenda en schrijf je in via deze link.
Digitale handboeken voor hoger onderwijs
Sinds vorig schooljaar maakt de Vlaamse overheid financiële middelen vrij om leerlingen met lees-, leer- en/of schrijfproblemen beter te ondersteunen. Zo loopt dit jaar voor de 2de keer "Lees voor Vlaanderen" waarbij digitale handboeken en voorleessoftware gratis ter beschikking worden gesteld.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft aangekondigd om dit jaar ook budget uit te rekken voor het hoger onderwijs. “Voorleessoftware en de bijhorende digitale boeken zijn cruciale hulpmiddelen voor leerlingen die moeilijkheden ondervinden met lezen en schrijven. Het verhoogt hun zelfredzaamheid en is positief voor hun studiemotivatie. [...] Ook voor studenten zijn digitale handboeken vaak een handig hulpmiddel. Daarom investeren we 60.000 euro om ook voor hen een webapplicatie uit te bouwen en de handboeken op een centrale databank te beheren.”
Bron: Persbericht kabinet Vlaams minister voor onderwijs, 21 januari 2019, "Meer dan 20 000 leerlingen gebruiken voorleessoftware".