Nieuws

Lees voor Vlaanderen 2018-19

Lees voor Vlaanderen 2018-19

Het nieuwe schooljaar schiet binnenkort uit de startblokken wat het 2de jaar voor de overheidsactie “Lees voor Vlaanderen” inluidt. De grote lijnen blijven dezelfde, maar enkele spelregels zijn veranderd. We wijzen je graag de weg met onze aangepaste veelgestelde vragen.

Wat is Lees voor Vlaanderen?

Alle leerlingen met lees- of leerproblemen hebben recht op gratis voorleessoftware. Deze actie wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

Heb ik recht op gratis voorleessoftware?

Leerlingen van buitengewoon, lager, secundair, Se-n-Se onderwijs of HBO5 Verpleegkunde met een attest van lees- of schrijfbeperking, kunnen gebruik maken van gratis voorleessoftware. Concreet gaat het om:

  • leerlingen met een attest dyslexie = ernstige leesproblemen,
  • leerlingen met een attest dyspraxie = ernstige schrijfproblemen,
  • leerlingen in het gewoon onderwijs met een gemotiveerd verslag,
  • leerlingen met een (inschrijvings)verslag type 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 of basisaanbod,
  • leerlingen met een ADIBib-attest. Dit attest wordt opgemaakt door het CLB.

Heb je geen attest? Contacteer het CLB, zij kunnen een geldig attest opmaken indien de nood aan voorleessoftware duidelijk is, nl. het ADIBib-attest.

Hoe kan ik registreren?

De aanvraag gebeurt door de ouders of de leerling zelf indien die 13 jaar of ouder is. Leerkrachten, zorgcoördinatoren, logopedisten,... kunnen eveneens registreren mits schriftelijke toestemming van de ouders. De registratie van de gebruiker gebeurt in 5 makkelijke stappen:

  1. Log je in of registreer je als accounthouder op www.leesvoor.vlaanderen.
  2. Ga naar “Leerling aanmaken”.
  3. Vul alle nodige gegevens in zoals rijksregisternummer, attest, instellingsnummer en school.
  4. Hierbij kies je het softwareprogramma.
  5. Je ontvangt een mail met de login-gegevens en een link om de software te downloaden.

Kan ik registreren voor een (scholen)groep?

De ouders hebben het eerste recht om accounthouder te zijn. Vraag je software aan in hun plaats, zorg dan dat je steeds schriftelijke toestemming hebt. De software mag enkel aangevraagd worden voor leerlingen die nood hebben aan lees- of schrijfsoftware.

Voor groepen uit het buitengewoon onderwijs kan je een schooldossier aanmaken waarin je de nood aan voorleessoftware verduidelijkt. Verwijs hiervoor op welke criteria de nood gebaseerd is per leerling, bv. LVS, testen of andere.

Welke software kan ik kiezen?

Je kiest tussen verschillende pakketten waaronder SprintPlus met Van Dale-woordenboeken (incl. SprintOCR). Je kan slechts uitzonderlijk tijdens het jaar veranderen van softwarepakket. Informeer je voordat je beslist en download de SprintPlus demo. Probeer zelf uit waarom SprintPlus het meest gebruiksvriendelijke softwarepakket is.

Hoe lang kan ik de voorleessoftware gebruiken?

Je kan doorheen het schooljaar de voorleessoftware aanvragen. Na de installatie van de software kan je meteen aan de slag. De licentie blijft geldig tot 30 september 2019. De leerling moet dus jaarlijks opnieuw geregistreerd worden.

Kan ik opleiding volgen?

SprintPlus houdt in oktober gratis infosessies in alle provincies. Je kan ook praktische opleidingen volgen voor leerlingen basisonderwijs, secundair onderwijs, ouders en logopedisten. Bovendien zijn opleidingen ter plaatse, in scholen, ook mogelijk op aanvraag.

Wat is een weblicentie?

Bij een SprintPlus weblicentie kan je de software op meerdere toestellen (pc, laptop of Windows tablet) downloaden en installeren, thuis en op school. Met je eigen login kan je de software meteen starten. Je licentie wordt via internet gecontroleerd. Je hoeft dus geen USB-stick bij te hebben of de software te activeren. Bovendien kan je de weblicentie op 3 toestellen gelijktijdig gebruiken.

Heb ik steeds internet nodig voor de SprintPlus weblicentie?

Bij het opstarten van SprintPlus wordt online gecontroleerd of je weblicentie nog geldig is. Indien de internetconnectie daarna verbroken wordt, dan blijft de software werken. Bovendien kan je de software offline opstarten op voorwaarde dat je in de voorbije 30 dagen geldig ingelogd was op een toestel dat verbonden was met internet. Handig dus tijdens toetsen of examens waarbij je geen internet mag gebruiken.

Ik heb SprintPlus al aangekocht, kan ik dan ook een weblicentie aanvragen?

Ja, dankzij jouw registratie via www.leesvoor.vlaanderen heb je toegang tot de weblicentie van SprintPlus met Van Dale-woordenboeken (incl. SprintOCR). Enkele voordelen van de bijkomende weblicentie zijn:

  • Je kan gratis upgraden naar de nieuwste SprintPlus versie.
  • Je kan SprintPlus makkelijk gebruiken op verschillende toestellen (pc, laptop, Windows tablet) thuis en in de klas.
  • Heb je SprintPlus thuis niet goed afgesloten? Geen probleem. Dankzij de weblicentie kan je op 3 toestellen tegelijk jouw SprintPlus gebruiken.
  • Je kan je eigen SprintPlus USB-stick maken via je weblicentie.
  • Maak gebruik van de Van Dale-woordenboeken om iets op te zoeken of een tekst te vertalen.
  • SprintOCR maakt het voorlezen van tekst op papier mogelijk. Je scant of fotografeert de papieren tekst en de OCR (Optical Character Recognition of karakterherkenning) maakt van dat beeld een digitale tekst. Eens de tekst digitaal is, kan deze makkelijk worden voorgelezen.

Kan mijn leerkracht gebruik maken van een gratis weblicentie?

De gratis weblicentie is bestemd voor leerlingen. Leerkrachten kunnen gebruik maken van de gratis Sprint Viewer of van het Lees voor Vlaanderen pakket van SprintPlus.

Meer nieuws

Leesvoor! Vlaanderen 2024-25

In schooljaar 2024-25 kan je opnieuw gratis SprintPlus aanvragen dankzij de Vlaamse overheidsactie LeesVoor! We wijzen je graag de weg met onze veelgestelde vragen.

Leesvoor! Vlaanderen 2023-24

In schooljaar 2023-24 kan je opnieuw gratis SprintPlus aanvragen dankzij de Vlaamse overheidsactie LeesVoor! We wijzen je graag de weg met onze veelgestelde vragen.

Aan de slag

Aan de slag met SprintPlus dankzij deze oefenboeken en checklist.

Leesvoor! Vlaanderen

De overheidsactie Leesvoor! Vlaanderen loopt door volgend schooljaar. We wijzen je graag de weg met onze veelgestelde vragen.

Examengids

Er komt heel wat bij kijken wanneer je examens digitaal wil afnemen. Hoe zetten leerkrachten examens het best klaar? Kunnen leerlingen examens maken op een spiekvrije manier? 

Examentip en spraakherkenning

Waar loop jij tegenaan bij de examens?

Nieuw in SprintPlus: extra leeshulp, meetlat en geodriehoek

SprintPlus (Windowsversie) werd uitgebreid met extra leeshulp, een meetlat en een geodriehoek.

Update SprintPlus

Download de nieuwe update van SprintPlus (Windowsversie)

5 manieren waarop SprintPlus je helpt voor en tijdens toetsen en examens

Ben je al bezig met de eindspurt van het eerste trimester? Wist je al dat SprintPlus een echte examenbuddy is?

Tips voor een vlotte organisatie op school en wat als je niet in aanmerking komt tot LeesVoor!?

Bij de schoolstart komen er duizend-en-een dingen kijken. Van kleine praktische zaken tot grote strategische overwegingen. Misschien vervolledigen deze tips je checklist?

LeesVoor! 2021-22

In schooljaar 2021-22 kan je opnieuw gratis SprintPlus aanvragen dankzij de Vlaamse overheidsactie LeesVoor!

Vacature: SprintPlus trainer

We zijn op zoek naar een enthousiaste medewerker om ons SprintPlus-team te versterken. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging waarbij je jouw pedagogische en coachende vaardigheden de vrijheid kunt geven? Wil je een verschil maken en mensen helpen hun grenzen te verleggen?

Samenvatten met SprintPlus.online en keuzehulp bij ICT-middelen

Hopelijk hebben jullie de batterijen kunnen opladen tijdens deze woelige zomer? We delen graag onze energie met jullie. Daarom zetten we enkele positieve gebeurtenissen voor de nabije toekomst op een rij.

Een zomerse tweede start toegewenst

Langzaamaan kunnen we terug kiezen wat we doen. Wij staan alvast te popelen voor het nieuwe normaal, of liever een tweede start.

Slimme woordvoorspeller Skippy in SprintPlus.online

Het einde van het schooljaar is in zicht. Dat betekent alle hens aan dek: taken en eindwerken moeten ingediend worden en de examenperiode is aangebroken. Desondanks hopen we een beetje druk van de ketel te halen. SprintPlus.online bevat vanaf nu ook onze slimme woordvoorspeller Skippy.

Nieuwe functies in SprintPlus.online

Er is een typische SprintPlus-functie toegevoegd aan SprintPlus.online en de WebSprinter! Vanaf nu kan je ook in de onlineversie woord- en zinspauzes inlassen. 

Online documenten uitwisselen met SprintPlus.online

Switchen tussen afstandsonderwijs en fysieke lessen is best pittig. Je dagelijkse structuur is gewijzigd en organisatorische en technologische uitdagingen loeren om de hoek. Wij hebben gemerkt dat het vooral zoeken is om taken en boeken digitaal uit te wisselen en te bewaren. Waar vroeger veel via USB-sticks kon opgelost worden, lonkt nu de cloud. Maar hoe pak je dit juist aan? En hoe combineer je SprintPlus op je Windows computer met je sprintplus.online webapp op je MacBookof Chromebook?

Enkel webinars in oktober en november

We hebben onze fysieke opleidingen voor oktober en november geannuleerd. Onze webinars gaan uiteraard wel door.

Hoe zorg je voor een goed klastempo? 3 tips uit de praktijk!

Een grote drempel in het gebruik van voorleessoftware is dat dit het klastempo zou verstoren. Het kan altijd gebeuren dat er een leerling een technische vraag stelt of de tekst niet meteen kan openen. Of er is een verschillend tempo tussen de leerlingen zelf omdat de ene leerling al een tijdlang ervaring heeft met voorleessoftware terwijl de andere aan het begin staat. Voorleessoftware en een goed klastempo kunnen hand in hand gaan. Om je hierbij te helpen, delen we 3 tips uit onze whitepaper “Overwin drempels”.

Begin het schooljaar met jouw zorgvisie: whitepaper met praktische tips en een takenplanner

Terug naar school... Steeds een uitdagende periode en dit jaar toch nog een tikkeltje heftiger! Omdat we je graag op weg helpen, delen we graag het vijfstappenplan van basisschool Sint-Paulus Hansbeke. Ze hebben hierin hun decenniumlange aanpak samengevat. 

Bereid je voor op schooljaar '20-'21 met onze whitepaper

Het nieuwe schooljaar is in zicht en de ideeën beginnen op te borrelen. Het vorige schooljaar kan je op z’n minst pittig noemen en dat belooft voor wat komen gaat... Kunnen we ons op één of andere manier voorbereiden? Een goed begin is half gewonnen, hoe kunnen we zorgen voor een vlotte start?

Deugddoende zomer

We wensen jou een deugddoende zomer.

Schoolwebinars, snelstarters en WebSprinter

Wat een uitdaging is 2020 al geweest. Ondersteunende hulpmiddelen zouden die rollercoaster moeten kunnen verlichten. Wij willen jullie ademruimte geven met snelstarters, online voorlezen, webinars en (privé-)online infosessies.

Hemelvaart

Jabbla maakt de brug met Hemelvaart

WebSprinter beschikbaar

De WebSprinter leest webpagina’s zoals o.a. gmail, hotmail, online kranten en sociale media zoals Facebook en WhatsApp luidop voor. Je kan de WebSprinter installeren als Google Chrome extensie zodat je hem ook op laptop, Chromebook en Macbook kan gebruiken. Inloggen doe je met dezelfde inloggegevens als de webapp.

SprintPlus.online webapp gratis beschikbaar voor alle leerlingen en studenten

Sinds de Coronamaatregelen is ons leven drastisch veranderd. Waar vroeger verschillende taken door verschillende mensen opgenomen werden, speelt zich nu quasi alles thuis af: werken, leren en leven. Na de paasvakantie krijgen leerlingen ook nieuwe leerstof aangereikt door middel van pre-teaching. Om jullie daarin te helpen, stellen wij onze SprintPlus webapp gratis beschikbaar tot het einde van het schooljaar (juni 2020) voor alle leerlingen en studenten, ongeacht of zij een attest hebben.

Webinars in april

Gezien de bijzondere omstandigheden hebben we alle opleidingen en infosessies deze maand moeten schrappen. We willen je echter al op weg helpen en bieden daarom een gratis online infosessie aan.

Maak virtueel kennis met SprintPlus.online

Vandaag zou het 41ste VVL-congres plaatsvinden. Door de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan is het congres jammer genoeg maar heel verstaanbaar afgelast. We zouden jullie tijdens het event laten kennismaken met de SprintPlus webapp.

Opleidingen en infosessies tot en met 3 april 2020 geannuleerd

We annuleren onze opleidingen en infosessies tot en met 3 april 2020.

SprintPlus webapp beschikbaar

De SprintPlus webapp is vanaf vandaag beschikbaar. Iedereen met een (individueel) jaarabonnement heeft hier toegang toe. Je surft gewoon naar sprintplus.online en je kan inloggen met de inloggevens die je normaal voor SprintPlus gebruikt. Zo kan je teksten laten voorlezen op je tablet, laptop, computer, Chromebook of MacBook.

Toetsen en examens voorbereiden

Naast schrijven en voorlezen helpt SprintPlus je ook studeren voor toetsen en examens. Bovendien geven we meer uitleg over het ADIBib-attest en het gebruik van voorleessoftware in OKAN.

Leer de SprintPlus webapp kennen

We staan op de Gentse SETT beurs (Flanders Expo) op woensdag 23 oktober en donderdag 24 oktober. Kom zeker langs op onze stand indien je vragen hebt of puur uit nieuwsgierigheid... Je kan er namelijk onze platformonafhankelijke webapp ontdekken! Deze wordt binnenkort beschikbaar gemaakt voor Vlaanderen en Nederland.

Nederlandse back-to-school acties nieuwe distributeurs

In Vlaanderen is Lees voor! Vlaanderen terug uit de startblokken geschoten en voor Nederland zijn er scherpe back-to-school acties van onze nieuwe distributeurs Brightskills en rdgKompagne.

Leesvoor! Vlaanderen 2019-20

Het nieuwe schooljaar schiet binnenkort uit de startblokken en de overheidsactie “Leesvoor!Vlaanderen” loopt voor het derde jaar op rij. We wijzen je graag de weg met onze veelgestelde vragen.

Gratis SprintPlus voor leerkrachten, logopedisten en ondersteuners

De Vlaamse overheidsactie “Lees voor Vlaanderen” loopt ook tijdens het schooljaar 2019-2020. We overtuigen leerkrachten, logopedisten en ondersteuners net zo graag van SprintPlus als de leerlingen die hiervoor kiezen in het Lees voor Vlaanderen-project.

Weet wat je leert: beluister je leerstof 'diagonaal' en overhoor jezelf

Heb je je tekst goed begrepen? Concentreer jezelf 100 % op de inhoud en laat SprintPlus luidop voorlezen. Dit was exact wat Marcia Verhulst nodig had.

Begin aan SprintPlus binnen jouw school met deze stappenplannen

Tijdens onze inspiratienamiddag hebben verschillende sprekers een antwoord gegeven op een wel heel prangende vraag. Hoe begin je aan voorleessoftware binnen jouw school en klas? Op deze en heel wat andere drempels geven onze sprekers een antwoord.

SprintPlus pioniers aan het woord op 21 maart

Op de inspiratienamiddag komen verschillende boeiende sprekers aan het woord waaronder ook Saar en Johan De Haes, pioniers in het gebruik van voorleessoftware. We kijken enorm uit naar het vader-dochter relaas over hoe het allemaal begon 15 jaar geleden.

Inspiratienamiddag: overwin je drempels op 21 maart

Kom jij ook naar de SprintPlus inspiratienamiddag op donderdag 21 maart van 13u00 tot 16u30?

Met zelfvertrouwen geraak je een pak verder... 

We inspireren jullie graag nu al met een knap verhaal. Lula is helaas geen spreker op onze inspiratienamiddag want ze vertoeft in Zuid-Korea! Hoe ze daar geraakt is, lees je hieronder.

SprintPlus: 15 jaar voorleessoftware

Doorheen de jaren hebben we onze voorleessoftware steeds kunnen verrijken en SprintPlussers steeds beter kunnen ondersteunen. Dankzij jullie vragen, jullie keuzes en jullie feedback blijven we groeien, zelfs 15 jaar later.

Bereid de examens voor met SprintPlus

De examens naderen met rasse schreden. Vat je al samen met SprintPlus? Heb je de studeerkit al eens uitgetest?

SprintPlus wordt 15 jaar, maak je ons feest compleet?

SprintPlus bestaat binnenkort 15 jaar! Om ons feestjaar in te luiden organiseren we “De strafste Sprint”. Hiervoor zijn we op zoek naar jouw verhaal.

Inloggen met nieuwe Lees voor Vlaanderen gegevens

Je hebt vorig jaar ook al voor SprintPlus gekozen, maar je hebt nieuwe inloggegevens ontvangen? Je kan je af- en aanmelden in enkele stappen.

Upgrade naar SprintPlus 3 in september 2018

Vanaf vandaag kan je upgraden naar SprintPlus 3. Benieuwd welke extraatjes deze versie bevat?

Lees voor Vlaanderen 2018-19

Het nieuwe schooljaar schiet binnenkort uit de startblokken wat het 2de jaar voor de overheidsactie “Lees voor Vlaanderen” inluidt. De grote lijnen blijven dezelfde, maar enkele spelregels zijn veranderd. We wijzen je graag de weg met onze aangepaste veelgestelde vragen.

Terug-naar-school actie

Plaats je bestelling tussen 15 augustus 2018 en 31 oktober 2018 en geniet van de terug-naar-school korting.

4 tips om obstakels te overwinnen

Je wilt voorleessoftware gebruiken maar je weet niet hoe je dit praktisch aanpakt? Hoe introduceer je SprintPlus vlot binnen je (hoge)school of je universiteit? De zomer is het perfecte moment om hier even over te bezinnen. We geven je 4 praktische tips om de meest voorkomende obstakels te overwinnen.

Lees voor Vlaanderen, ook in 2019

De Vlaamse overheidsactie “Lees voor Vlaanderen” loopt ook volgend jaar. Elke leerling van de lagere of secundaire school met een attest dyslexie, dyspraxie, ADIBib, GON of buitengewoon onderwijs kan tijdens het schooljaar 2018-2019 gratis voorleessoftware aanvragen.

Inlogproblemen 30 mei

De serverproblemen van vandaag zijn opgelost, je kan terug inloggen.

3 redenen waarom voorleessoftware jou helpt

Hoe helpt SprintPlus jou? Welk effect hebben de voorleesfunctie, spellingscontrole en woordvoorspeller op jouw prestaties?

Voorleessoftware met inhoud

Voorleessoftware begint bij wat je leest. Dankzij ADIBib kan SprintPlus jouw schoolboeken voorlezen in de lagere en secundaire school, op de hogeschool of de universiteit. Voor het lezen van e-mails, websites, PowerPoint-presentaties, Facebookberichten,... gebruik je de Sprinter-knop.

Eerste hulp bij examens

Examens zijn een stressvolle periode voor zowel leerlingen als leerkrachten. Je hebt al helemaal geen zin in extra moeilijkheden zoals computerproblemen. Wij sturen je daarom ons EHBE-pakket op: Sprint(Plus) als Eerste Hulp Bij Examens.

Jabbla verhuist op 23/02

Jabbla verhuist op vrijdag 23 februari 2018. We zijn die dag uitzonderlijk onbereikbaar. Vanaf maandag 26 februari 2018 kan je ons vinden op ons nieuw adres: Foreestelaan 3, 9000 Gent.

Leerkrachtenpakket

Wij bieden een leerkrachtenpakket aan waardoor je hetzelfde programma kan gebruiken als jouw leerlingen. Indien gewenst kan je de leerlingenlicenties zelfs koppelen aan jouw weblicentie. Hierdoor kan je de account en login van de leerlingen beheren of zelfs een universele login maken.

Sprint mee naar de Warmste Week

Sprint(Plus) doet mee aan de Warmste Week.

Maak je eigen SprintPlus-stick

Heb je een SprintPlus weblicentie maar wil je ook een versie op USB-stick? Geen probleem.

Gratis voorleessoftware voor leerlingen met dyslexie: FAQ

Elke leerling kan vanaf woensdag 15 november 2017 gratis voorleessoftware voor dyslexie aanvragen. Je hebt de keuze uit verschillende pakketten, waaronder SprintPlus. Velen zitten nog met praktische vragen omtrent dit initiatief van de Vlaamse Overheid. Wij bieden graag een antwoord op de meest gestelde vragen.

Voorleessoftware voor elk kind met dyslexie

Onderwijsminister Hilde Crevits maakt budget vrij zodat alle leerlingen met dyslexie toegang krijgen tot voorleessoftware.

Gratis Infosessies

Ontdek hoe Sprint kan helpen.

Altijd de laatste versie?

Met een abonnement ben je altijd zeker van de laatste versie.

Nieuwe website

De Sprint-website is vernieuwd.

Terug-naar-school: 20% korting

Tijdens de Terug-naar-school actie geniet je van een korting van 20% bij aankoop van Sprint, Sprinto, Sprint Plus of Sprinto Plus.

Teksten fotograferen en laten voorlezen met Sprint

Snel en eenvoudig een brief, een artikel uit een krant of tijdschrift, of een ander papieren document laten voorlezen.