Gratis voorleessoftware voor leerlingen met dyslexie: FAQ
Elke leerling kan vanaf woensdag 15 november 2017 gratis voorleessoftware voor dyslexie aanvragen. Je hebt de keuze uit verschillende pakketten, waaronder SprintPlus.
Velen zitten nog met praktische vragen omtrent dit initiatief van de Vlaamse Overheid. Wij bieden hieronder een antwoord op de meest gestelde vragen.
Kan ik mij enkel op 15 november registreren?
De aanmeldprocedure start vanaf 15 november en blijft lopen. Je kan je dus op elk moment registreren op www.leesvoor.vlaanderen. Er is geen deadline en evenmin een beperking van het aantal leerlingen.
Mag ik als student in het hoger onderwijs ook registreren?
Helaas komen studenten aan de hogeschool of universiteit niet in aanmerking voor de gratis voorleessoftware. Enkel leerlingen uit het lager of secundair onderwijs met een attest van lees- en/of schrijfbeperking een gratis weblicentie kunnen aanvragen.
Hoe kan ik registreren?
De aanvraag gebeurt door de ouders, de leerling zelf indien die 16 jaar of ouder is, of door een leerkracht, zorgcoördinator, logopedist,... mits toestemming van de ouders. De eerste stap is het registreren van de persoon die de aanvraag indient. Je kiest een login en paswoord waarmee je kan inloggen op www.leesvoor.vlaanderen. Daarna kan je aanvragen indienen voor leerlingen. Hiervoor vul je de naam van het kind in, het rijksregisternummer, het type attest, de datum wanneer het attest uitgeschreven werd en door wie. Je kiest de software die je wil aanvragen. Vervolgens krijg je een mail met de logingegevens voor de leerling en een link om de software te downloaden en te installeren zodat je meteen aan de slag kan.
Welke software kan ik kiezen?
Je kiest tussen verschillende pakketten waaronder SprintPlus met Van Dale-woordenboeken (incl. SprintOCR). Probeer vandaag nog de SprintPlus demo.
Vanaf wanneer kan ik de voorleessoftware gebruiken?
Na het aanmelden (vanaf 15 november 2017) ontvang je een e-mail met jouw logingegevens en een link om de software te downloaden. Je kan dus meteen aan de slag.
Wat is een weblicentie?
Bij een SprintPlus weblicentie kan je de software op meerdere toestellen (pc, laptop of Windows tablet) downloaden en installeren, thuis en op school. Met je eigen login kan je de software meteen starten. Je licentie wordt via internet gecontroleerd. Je hoeft dus geen USB-stick bij te hebben of de software te activeren. Bovendien kan je de weblicentie op 3 toestellen gelijktijdig gebruiken.
Heb ik steeds internet nodig voor de SprintPlus weblicentie?
Bij het opstarten van SprintPlus wordt online gecontroleerd of je weblicentie nog geldig is. Indien de internetconnectie daarna verbroken wordt, dan blijft de software wel nog werken. Bovendien kan je de software offline opstarten op voorwaarde dat je in de voorbije 7 dagen geldig ingelogd was op dat toestel. Handig dus tijdens toetsen of examens waarbij je geen internet mag gebruiken.
Ik heb al een Sprint(Plus) pakket, kan ik dan ook een weblicentie aanvragen?
Ja, dankzij jouw registratie via www.leesvoor.vlaanderen heb je toegang tot de weblicentie van SprintPlus met Van Dale-woordenboeken (incl. SprintOCR). Enkele voordelen van de bijkomende weblicentie zijn:
- Je kan SprintPlus makkelijk gebruiken op verschillende toestellen (pc, laptop, Windows tablet) thuis en in de klas.
- Heb je SprintPlus thuis niet goed afgesloten? Geen probleem. Dankzij de weblicentie kan je op 3 toestellen tegelijk jouw SprintPlus gebruiken.
- Heb je al een vaste licentie of Sprinto(Plus) USB-stick? Dan kan je dit perfect combineren met de weblicentie. Geen stress wanneer je jouw USB-stick niet bij de hand hebt.
- Maak gebruik van de Van Dale-woordenboeken om iets op te zoeken of een tekst te vertalen.
- SprintOCR maakt het voorlezen van tekst op papier mogelijk. Je scant of fotografeert de papieren tekst en de OCR (Optical Character Recognition of karakterherkenning) maakt van dat beeld een digitale tekst. Eens de tekst digitaal is, kan deze makkelijk worden voorgelezen.
- Is er een nieuwe versie beschikbaar? Dan kan je makkelijk en gratis upgraden.
Kan mijn leerkracht gebruik maken van een gratis weblicentie?
De gratis SprintPlus weblicenties zijn bestemd voor de leerlingen. Leerkrachten kunnen gebruik maken van de gratis Sprint Viewer. Deze versie kan PDF-documenten leesklaar maken of verbeteren. De leerkracht ziet dus de ingevulde PDF-documenten zoals de leerling deze ziet. Opgelet, de “viewer” versie bevat geen voorleesstem.
Wil je SprintPlus meemaken in de praktijk? Download onze demoversie en/of kom af naar één van onze gratis infosessies. Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan via www.sprintplus.be/nl/opleidingen.
Heb je nog vragen? E-mail gerust naar info@sprintplus.be, wij beantwoorden jouw vragen met plezier.
Wil je verder op de hoogte blijven, schrijf je in op onze nieuwsbrief.